Vakantiehuis aan het water – met rust die langs komt drijven

De nieuwe realiteit is feit. De omslag van het weer en de klimaatproblematiek zorgen ervoor dat er meer regen valt maar dat we in Nederland ook meer zonniger en warmere dagen krijgen. Er komen temperaturen onze kant op die je kunt vergelijken met het kwik aan de Spaanse Costa of de Turkse zuidkust. De zomers worden warmer. Dat betekent ook dat vakantiegangers voor hun waterplezier niet beslist naar warme zuidelijke oorden hoeven af te reizen voor hun vakantiehuis aan het water. Kijk, dat scheelt ook weer aan ecologische voetafdruk. Want al dat gevlieg is ook niet al te best voor het milieu.

In eigen land een vakantiehuis aan het water

Wil je een prettig zonnetje boven je vakantiehuis hebben hangen, dan hoef je de landsgrens straks niet meer over. Of het meteen zo ver is, blijft nog de vraag. Maar het is wel waar dat je in Nederland een zomervakantie kunt genieten met soms behoorlijke zonnekracht. Dat wat je normaal op je vel voelt in Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld. Dus de gîte rural kan worden omgeruild voor een oer-Hollands vakantiehuisje. Nederlanders zijn gek op water, waarschijnlijk liggen de roots van ons DNA zelfs in water. Meestal moet er hard gewerkt om de opkomende zee te weren. Maar een paar keer per jaar willen we van dat zoute of zoete nat ook wel eens genieten. Vandaar dus dat een vakantiehuis aan het water heel gewild is.

Kinderpret bij de waterkant

Dat geldt helemaal voor gezinnen. Want kinderen en water, dat is een speelse twee-eenheid. Lekker snorkelen, bootje varen, zwemmen, haaitje spelen, de dag vliegt om voor kinderen die in en bij het water kunnen spelen. En zelf heb je waarschijnlijk ook wel zin om je sloep van de wal te drukken en te midden van de rust van een fraai meer al dobberend te genieten van de zon en de Hollandse luchten. De Nederlandse plassen zijn goed voorzien van accommodatie, of je nu een huisje zoekt bij de Friese Meren of aan de Reeuwijkse Plassen. Of je nu wilt suppen op de Mookerplas of aan boord van een Skûtsje het IJsselmeer op zeilt.

Wat zijn goede bestemmingen om aan het water te recreëren?

Laten we beginnen in Overijssel. In het natuurpark De Weerribben bij Wanneperveen is varen een weldaad. Hier een vakantiehuis aan het water boeken, betekent dat je met een fluisterboot de vaarwegen kunt verkennen. Muisstil natuurlijk, dan jaag je de otters ook niet weg. En dan het Groene Hart, de Reeuwijkse Plassen. Hier kun je zelfs in een wellness villa terecht komen. Heerlijk, die sunshower en sauna bij je eigen waterkant. Een huisje in een waterpark huren kan ook in het Friese Terkaple. Eigen aanlegsteiger voor de deur en het is aan jou of je daar met je gehuurde kano, kajak, zeilboot of sloep aan gaat meren.

Pure eenvoud of toeristische weldaad in een vakantiehuis aan het water

Wil je liever minimalistisch aan de waterkant zitten? Dan is een tiny house aan het water in Bergschenhoek een goed idee. Je hebt dan niet de onnodige luxe van een vakantiepark. Je staat in dat geval gewoon met andere huisjes op een eilandje onder de rook van Rotterdam te genieten van het eenvoudige leven langs het water. Heb je het liever lekker toeristisch vanuit je vakantiehuis aan het water? Dan kies je domicilie in het Venetië van Nederland: Giethoorn!

Wil je niet stil zitten in eigen land? Maak dan een stedentrip Europa.