Rondreis Kroatië: het land van duizend eilanden

De Republiek Kroatië is een Europees land in de Balkan, gelegen aan de Adriatische Zee. Het land strekt zich uit van de hellingen van de Alpen tot diep in de Pannonische vallei tot de oevers van de rivieren de Donau en de Drava. Door de prachtige natuur is een rondreis Kroatië  de laatste jaren steeds populairder geworden.

Kroatië wordt naast zijn natuurlijke kenmerken, culturele en historische ontwikkeling verdeeld in drie verschillende geografisch zones. Dat zijn de kuststreek, het gebergte en de regio Pannonië. In Kroatië waar de Adriatische Zee, de bergen en de Pannonische vlaktes samenkomen is een unieke harmonie van natuurlijke schoonheid. Daar kun je op iets meer dan honderd kilometer spannende en verschillende landschappen tegenkomen.

Kroatië : een van de meest populaire vakantiebestemmingen

De Adriatische Zee heeft daar één van de meest grillige kustlijnen . Het omvat 1185 eilanden waarvan er slechts 66 bewoond zijn. Hiermee is Kroatië ongetwijfeld de meest populaire toeristische bestemming van dit moment. Eén van de aanbevelingen voor toeristen, is  dan ook om te gaan ​​eilandhoppen . Met andere woorden om te gaan rondreizen door Kroatië. Stel je voor dat je wegvaart naar verschillende prachtige afgelegen eilanden, met kristalhelder turkoois water en een rotsachtige kustlijn. Die kustlijn wordt ondersteund door weelderige bossen die allemaal bijdragen aan een persoonlijk privé-paradijs-gevoel.

De populaire bestemmingen in Kroatië

Zagreb: de hoofdstad van Kroatië

Zagreb is een levendige en nieuwe Europese metropool die zijn centrale Europese charme goed heeft bewaard. Het is de hoofdstad van Kroatië en het politieke, economische, intellectuele en culturele centrum van het land.

Split en de werelderfgoedlijst

In het jaar 305 regeerde de Romeinse keizer Diocletianus over de hele wereld. Hij besloot om een verblijf te bouwen waarin hij de rest van zijn leven wilde gaan doorbrengen. Twijfelen over de plaats waar hij dit wilde bouwen deed hij niet. Hij wilde dit namelijk in het hart van Dalmatië, in de baai van Split. De naam Split werd oorspronkelijk vernoemd naar de Calicotome spinosa, een doornstruik die slechts in bepaalde landen rondom de Middellandse Zee groeit.

Tegenwoordig is Split de op één na grootste stad in Kroatië en de regionale hoofdstad van Dalmatië, gebouwd in en rond het historische paleis van Diocletianus uit de derde eeuw, opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. De mensen van Split, die bijzonder gehecht zijn aan hun stad en de heuvel genaamd Marjan die er over uitkijkt, scheppen er trots over op dat er geen andere plek in de wereld is zoals Split.

Dalmatië met zijn ongerepte natuur

Dalmatië is het hoogtepunt aan de Adriatische Zee, barstensvol kleuren, geuren, vormen en een onvergetelijke ervaring van de ongerepte natuur. Het is een regio met lange stranden, dennenbossen en de oude steden zoals Zadar, Sibenik, Split, Trogir, Omis en Dubrovnik die getuigen van het rijke culturele en historische erfgoed van Kroatië.

De eilanden Hvar, Brac, Solta, Korcula, Vis, Mljet en nog vele anderen zijn allemaal uniek en betoverend. Dalmatië staat ook bekend om zijn goede wijnen en vriendelijke mensen.

In de regio Dalmatië vind je veel olijven, inheemse aromatische planten, glanzende witte steen tegen de groene vegetatie en het torenhoge bergmassief van Biokovo, waarvan de sporen helemaal tot aan de zee reiken. Dit is inderdaad een uitzonderlijk deel van het land Kroatië. De schoonheid ervan wordt des te groter en betoverend door tal van historische evenementen, monumenten en culturele manifestaties waardoor dit een altijd interessante regio vol met attracties is die veel bezoekers trekt.

Istrië is het meest populair bij toeristen

Istrië is de meest ontwikkelde Kroatische toeristische regio, het dichtste en het meest toegankelijk vanuit West-Europa. Het landschap van Istrië is te vergelijken met dat van Toscane of de Provence. De eerste bekende inwoners van Istrië waren de Histri, van wie Istrië zijn naam kreeg. Talloze volkeren en culturen, van de Romeinse tijd tot nu, hebben sporen nagelaten van hun culturen in de architectuur, muurschilderingen en in rijke kerkelijke architectuur. Wijngaarden en pittoreske stadjes zijn er verspreid over het hele binnenland van het schiereiland. Ga je rondreizen door Kroatië dan is Istrië zeker een must.

Dubrovnik: een ommuurde stad

Dubrovnik, een middeleeuwse aristocratische republiek uit de 12e-19e eeuw en de best bewaarde ommuurde stad in de Adriatische Zee, is één van de belangrijkste toeristische attracties van Kroatië en één van de slechts drie Europese steden gerangschikt als een werelderfgoed van de categorie nul door UNESCO, die door de Engelse dichter Lord Byron de parel van de Adriatische Zee genoemd werd.

Het betoverende landschap, inclusief de nabijgelegen eilanden, de stranden, het oneindige aantal historische locaties, de kleuren, de vormen, de geuren, de warmte van het klimaat en de mensen … zullen allemaal een onvergetelijke ervaring blijken te zijn. Wist je dat er veel mensen zijn die een stedentrip Dubrovnik boeken vanwege de populaire serie Game of Thrones  (GoT) ? Die serie wordt namelijk in Dubrovnik opgenomen. De trappen van  ” Jesuit Staircase” werden gebruikt voor één van de meest iconische afleveringen uit het vijfde seizoen genaamd ‘Walk of Shame’.

Eilanden in Kroatië

Er zijn veel prachtige eilanden in Kroatië, zoals Korcula, de geboorteplaats van Marco Polo, Hvar, Brac, die één van de mooiste stranden aan de Adriatische Zee heeft en Zlatni rat, dat een windsurfparadijs is. Het eiland Mljet is gelegen tussen het eiland Korcula en Dubrovnik. Het meest bezochte eiland is Krk, maar in de Kvarner zijn ook bekende eilanden gelegen, waaronder Cres, Losinj, Rab en Pag, om er maar een paar te noemen!

Nationale parken in Kroatië

In Kroatië zijn er zeven nationale parken. De berg van Risnjak is een nationaal park, relatief dicht bij de kust gelegen, in de regio Gorski Kotar. De Plitvice meren liggen in de continentale regio Lika, halverwege tussen Zagreb en Sibenik. De schoonheid van de ongerepte natuur en de overvloed aan dieren- en plantenleven waren de redenen waarom het gebied in 1949 tot nationaal park werd uitgeroepen en waarom de UNESCO de Plitvice meren in 1979 op de lijst van het natuurlijke werelderfgoed plaatste.

De Paklenica kloof, gelegen in de omgeving van Zadar, wordt ook beschermd als een nationaal park. De twee kloven van 400 meter diep behoren tot de meest indrukwekkende erosie formaties in Europa. Paklenica staat ook bekend om zijn flora en fauna.

De Krka rivier, waarschijnlijk de mooiste van alle rivieren in de Kroatische kust, is ook een nationaal park. De rivier stroomt door een kloof en als deze zich een weg baant naar de zee, vormt het prachtige meren, watervallen en stroomversnellingen. Kortom, Kroatië is één van de mooiste plekken  ter wereld waar je naartoe kunt gaan!